Adaptacions per a l’accessibilitat en la llar


Les nostres llars poden presentar obstacles i dissenys no adequats per al nostre familiar amb dependència.

adaptaciones para la accesibilidad en el hogar

La falta d’ascensor o rampes d’accés al portal, graons, portes estretes, interruptors de la llum de difícil accés, mobiliari al qual no s’aconsegueix, etc. són els problemes més comuns que presenten les llars a l’hora d’ajustar-se als criteris necessaris d’accessibilitat i de presentar un entorn funcional, segur i que promogui l’autonomia de la persona amb dependència i propiciï un entorn adequat.

Per a adaptar un domicili a les necessitats d’una persona en situació de dependència poden existir multitud d’elements que hem d’adquirir o elements que hàgim d’adaptar o transformar.

Adaptacions per a l’accés a l’habitatge

Haurien de poder evitar-se les escales en les entrades i en el portal de l’habitatge, substituint-les per rampes suaus. En alguns casos es fa primordial la sensibilització de la resta de la comunitat de veïns per a aconseguir aquesta adaptació.

L’accés i sortida de la finca ha d’estar assegurat també per mitjà d’ascensors, agafadors i passamans.

Les rampes, perquè tinguin criteris mínims d’accessibilitat, han de ser de suau pendent i tales en la seva longitud.

Perquè les escales siguin accessibles hauran de disposar d’un mínim de 1,10 m. d’amplitud en trams rectes preveient que en un futur sigui necessària la instal·lació d’una plataformes pujaescales.

Els esglaons de l’escala han de tenir algun tipus de banda antilliscant en la petjada, de diferent color i textura, per a senyalitzar clarament els graons.

Els passamans hauran de ser ergonòmics. S’haurien de prolongar com a mínim al principi i al final de les escales i s’ancoraran en el terra o en la paret lateral.

Els esglaons d’accés a la finca i a la casa han de ser antilliscants.

Si hi ha un replà, haurà de tenir un ample mínim de 1,20m per a permetre el gir d’una cadira de rodes.

Plataformes pujaescales

D’altra banda, tenim les plataformes pujaescales, les quals s’instal·len sobre la pròpia escala sense necessitat de realitzar reformes o obres per a això.

Aquest tipus d’elevador disposa d’una base o plataforma la qual permet l’accés de la persona en cadira de rodes sense dificultats, permetent el seu plegat una vegada acabada la seva utilització.

Les plataformes pujaescales s’adapten tant a escales rectes com amb corbes, replanells intermedis, etc., existint també models aptes per a instal·lar-se en l’exterior de l’habitatge.

Adaptacions dins de l’habitatge

Ha de permetre’s la deambulació per la casa en cadira de rodes si és que el familiar el necessita. Per a això, les portes i accessos han de permetre el pas d’una cadira 84 cm. d’amplitud i el sòl i els espais han de facilitar el moviment d’aquesta.

Una bona forma d’aconseguir augmentar l’espai lliure efectiu és col·locar portes corredisses en lloc de portes tradicionals i tot el sòl de la casa ha de ser dur i antilliscant.

És fonamental que els passadissos del nostre habitatge estiguin adaptats a persones amb mobilitat reduïda o que transitin amb una cadira de rodes. Per això l’amplitud dels mateixos hagués de ser de 0,90 i 1 m.

Seria important poder crear espais en el passadís de 1,20 m lliure d’obstacles enfront de la porta perquè la cadira pugui girar amb facilitat.

Si ens trobem amb un habitatge amb desnivells o escales, la millor opció són les cadires pujaescales.

Poden ser per a escales rectes o corbes, amb trams rectes i corbs amb canvi d’arracada i corbes invertides. Existeix la possibilitat de fer parades intermèdies i aparcaments especials. Així com una guia amb opció de baixada vertical en la parada inferior per a reduir l’espai d’aparcament. Són cadires amb braços i reposapeus de plegat fàcil i seient giratori.

Adaptar el mobiliari

Intentarem que el domicili usi recursos tecnològics que facilitin les tasques diàries a la persona dependent, (comandament a distància, telèfon sense fil, porter automàtic, servei de teleassistència).

Les cadires o les butaques que tenim en el domicili haurien de tenir reposabraços i respatller, així com un seient ferm, sense possibilitats d’enfonsament.

Se suprimiran tots els mobles que ofereixin poca estabilitat o que disposin de rodes.

Tant armaris com les tauletes han de subjectar-se fortament al sòl.

D’igual forma és important protegir les cantonades de la resta dels mobles i de les parets per a evitar que siguin punxants. Protegir i evitar els cants vius.

Adaptacions del bany

És molt recomanable la instal·lació de superfícies antilliscants.

És preferible utilitzar la dutxa a la banyera, ja que minimitzarem el risc de caigudes.

Ha d’haver-hi barres de suport i agafadors a la dutxa o banyera.

És recomanable que la tassa del vàter estigui adaptada a persones amb dificultats de mobilitat, estant proveïda d’agafadors.

Elevar l’altura del vàter fa disminuir els esforços en asseure’s i aixecar-se.

Les aixetes monocomandament faciliten l’obertura, tancament i regulació de l’aigua.

Finalment és recomanable eliminar els tancaments interiors de les portes dels banys, ja que en una situació d’emergència dificultaria l’accés.

Adaptacions en la cuina

Hem d’afavorir la mobilitat tot el possible amb espais per a manejar-se amb caminador, crossa o cadira de rodes.

La distribució dels mobles en forma de L o O permet tenir sempre un punt de suport durant els desplaçaments.

És millor que els mobles de la nostra cuina no disposin de cantonades per a evitar els cops.

La utilització d’aixetes bufó comandament en lloc de dos de rosca facilitaran l’ús i l’accés a l’aigua en la pila.

És recomanable la instal·lació d’una placa vitroceràmica en lloc de la tradicional cuina de gas.

És important deixar un espai lliure d’obstacles per sota dels fogons de 70 cm, substituint mobles per una cortineta. D’igual forma pot col·locar-se mobiliari amb rodes que es mogui i es pugui tornar a col·locar.

Adaptacions en el dormitori

Per a aquelles persones amb mobilitat reduïda és recomanable la utilització de llits articulats.

Els calaixos han de tenir anses en lloc de poms.

Les finestres han de ser corredisses i obrir-se cap a fora.

En relació a l’altura del llit ha d’adequar-se a les necessitats personals i de l’espai

Les portes dels armaris ens facilitarien espai i facilitat en l’obertura si anessin corredisses.

Les tauletes de nit han de ser més altes que els llits i amb els cants rodons per a evitar que siguin punxants.

És recomanable també la instal·lació d’un timbre d’emergència que pugui ser utilitzat per la persona dependent des del llit.

 

×